Biomix 50 háztartási méretű gázgenerátoros biomassza kogenerációs kiserőmű kifejlesztése

A projekt célja a helyben keletkező, szárított iszapok (szeparált trágya, fermentorok melléktermékei) erdők, mg. eredetű melléktermékek, keverékeinek hasznosítása, innovatív, többfázisú gázgenerátorral.
Ebben a mérettartományban működő berendezések csak jó minőségű, magas hamu olvadáspontú, szennyező anyagtól mentes (homok, kéreg, levél) fa aprítékkal működnek, fejlesztésünk eredményeképpen olyan gázgenerátoros elvet és berendezést hozunk létre, amely a biomassza alapanyagok és azok keverékeinek széles körével működőképes.

A kimeneten magas hatásfokú villamos (kb 3%-kal magasabb a jelenlegi rendszerekhez képest), hőenergia (59%), az energetikai rendszer veszteségeként 3% hőveszteség és szénben gazdag faszén melléktermék keletkezik. Ez a bioszén CO2 megkötést, hosszú távú raktározást tesz lehetővé, a szántóföldekre kijuttatva talajjavító hatású. Ez és a CO2 körforgás biztosítja a rendszer körkörös gazdasági modellbe történő illesztését. A faszén melléktermék felhasználhatóságát az innovatív többfázisú gázosítás biztosítja. Mivel részfolyamatként a betáplált tüzelőanyagból aktivált bioszén keletkezik és a gázosítási folyamat részeinek szabályozásával olyan minimális (<50mg/Nm3) kátrány keletkezik, hogy a kimenő gáz nem szennyezi vissza a keletkező bioszenet a (PAH19 érték <1mg/kg) a talajba visszajuttatható. Ez más elvű gázgenerátoroknál nem biztosítható. Ezzel a műszaki megoldással nem keletkezik környezetre ártalmas hulladék.

A berendezés alkalmas lesz smart grid hálózat megújuló termelő erőműveként működni. Ennek előnye, hogy a mikro (50kWe) erőmű magas hatásfokkal termel (>85%), mivel a villamos (>26%) és hőenergia (>59%) hasznosítás együttesen jelentkezik. A termelése folyamatos, évi 8000 óra tervezhető szemben a napelemes és szélerőművekkel. A fejlesztés eredménye egy olyan új, unikális, a szeparált iszapokat hasznosítani képes, 50 kW elektromos teljesítményű, alacsony karbantartási igényű, többfázisú gázgenerátoros elven működő biomassza kiserőmű prototípusa lesz.

Tovább a Biomix 50 honlapjára

Pályázati azonosítószám: KFI_16-1-2017-0560
Támogatás összege: 203 108 700 Ft
Támogatási intenzitás: 68,70%
Teljes költségvetés: 295 629 500 Ft